Menu
Tuinen

Villatuin – Hendrik Ido Ambacht

Afmeting 1000 m2
Stijl Natural Raw
Ontwerp Studio REDD
Gebruikte materialen
 • Afrikaans Padoek
 • Dolomiet Silver Grey
 • Cor-Ten staal
 • Vaste planten mix
 • Meerstammige bomen
Unieke elementen
 • Maatwerk fietsenberging en carport met groendak
 • Vlonder van padoek
 • Zwevend looppad van betonplaten
 • Unieke maatwerk houtopslag van Cor-Ten staal
Techniek
 • Rainbird beregeningsinstallatie
 • In-Lite tuinverlichting
 • Stihl Maairobot

Ontwerp

Hoewel we vaak zeggen dat wij tuinen maken in de driehoek Eindhoven-Den Bosch-Tilburg willen we voor uitzonderingen ook weleens een blokje omrijden. Als dan blijkt dat het tuinontwerp, de klant en de locatie voor een lach op ons gezicht zorgen dan kan het zo maar zijn dat ook wij eens een blokje omrijden. Naar Hendrik-Ido-Ambacht welteverstaan.

Studio REDD tekende voor het tuinontwerp waarin de verbinding met de natuur heel belangrijk is. In de tuin komt dit tot uiting in de vele gebruikte plantensoorten en dracht- en waardplanten voor vlinders en bijen. Ook is in de borders gebruik gemaakt van ruig gras met diverse soorten bloeiende planten. Deze zones hebben een grote aantrekkingskracht op vogels en insecten.

Wat direct opvalt aan het tuinontwerp zijn de ei-vormige plantvakken in de voortuin. Dankzij de vorm en beplantingskeuze zijn dit unieke elementen in de tuin die gelijk een wow-factor creëren. Rondom de plantvakken is een halfverharding van Dolomiet Silver Grey aangebracht waardoor loopverharding en oprit naadloos in elkaar overgaan.

Rondom het huis is een gebakken waalformaat van de Belgische steenfabrikant Van de Moortel aangebracht. De gekozen grijs/gele kleur legt een mooie verbinding tussen het interieur en exterieur ontwerp.

De ei-vormige plantvakken zorgen voor een natuurlijke looproute door de tuin.

Bouwkundige elementen

Houtbouw

Een echte blikvanger in deze tuin is geheel op maat gemaakt carport met fietsenberging. De carport is gemaakt van een douglas constructie met een boeiboord van Western Red Cedar rhombusdelen. De fietsenberging is geheel bekleed met HPL gevelbekleding. Bijzonder is dat op beide daken een groendak is aangebracht wat een extra aantrekkingskracht heeft op vogels en insecten.

Achter de tuin langs loopt een brede watergang. Om de verbinding met de tuin te maken heeft de tuinarchitect ervoor gekozen om het water een stuk in de tuin te laten komen. Nadat we de contouren van de oever hadden aangebracht is door ons een vlonder aangebracht die als het ware over het water zweeft. In het midden van de vlonder is fire pit aangebracht wat deze plek heerlijk maakt om te genieten van lange zomeravonden.

Eye-catcher

Een andere eye-catcher in de tuin is de grijze loper van gevlinderd beton. Deze betonplaten zijn ‘zwevend’ aangebracht waardoor deze niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch zeer aantrekkelijk zijn. Deze loper wordt bovendien prachtig geaccentueerd door een speciale maatwerk houtopslag van Cor-Ten staal.

De fietsenberging zweeft boven de carport waardoor een schitterend effect ontstaat.

Techniek

Deze tuin is door ons van alle moderne gemakken voorzien. De gehele tuin is voorzien van een volledig geautomatiseerd beregeningssysteem van Rainbird. Om de klant optimaal te ontzorgen is dit systeem geheel te regelen via een app. Hiermee kan de automatische beregening vanaf elke plek ter wereld bestuurd worden met een smartphone of tablet.

Ook in de avond is deze tuin een plaatje dankzij de tuinverlichting van In-Lite, welke ook volledig geautomatiseerd en te bedienen is met de smartphone of tablet.

Om de laatste zorgen uit handen te nemen is uiteraard ook een robotmaaier geïnstalleerd in deze villatuin.

In-Lite grondspots verwerkt in de vlonder
Benieuwd naar het eindresultaat?

Laat je inspireren