Menu
16 juni 2022

Prairiebeplanting: natuurlijk, kleurrijk én onderhoudsarm

Voor een hoogwaardige tuin zijn verschillende concepten en stijlen denkbaar. In de praktijk komen we veelal twee variaties tegen; de ene heel modern, strak en gevuld met bouwkundige elementen, de andere is juist heel landelijk opgezet. Bij PULS vinden we een goede verhouding tussen groen en grijs belangrijk. In een tuin kiezen we voor veel groen, met aanwezige borders met kleurige en opeenvolgende bloeiperiodes. Dat maakt een tuin een echte PULS-tuin! Prairiebeplanting

Richard: ‘Precies tien jaar geleden was ik bij de Floriade in Venlo. Toentertijd waren echte onderhoudsarme tuinen de trend; grind, tegels, bodembedekkers en vooral niet te veel poespas. Een enorm kleurrijke border trok al gauw mijn aandacht: prairiebeplanting! Bij PULS vinden we dat deze border nog veel vaker toegepast mag worden, het is echt een ware schoonheid in iedere tuin. Daarbij zijn ze ook heel goed voor de biodiversiteit, mooi toch?’

Wat is prairiebeplanting?

Prairiebeplanting is geïnspireerd op de prairievlaktes zoals die van nature voorkomen in Noord-Amerika. Prairiebeplanting bestaat uit een mengsel van siergrassen en vaste planten die een enorme natuurlijke schoonheid uitstralen. Wij stellen de prairieborders zo samen dat de bloeiperiodes elkaar telkens opvolgen, waardoor de uitstraling van de border zes keer per jaar veranderd.

Prairiebeplanting-Puls Groenprojecten-2
Prairiebeplanting

Uitstraling

De bloemrijke vaste planten zetten we in een wisselende compositie over het gehele plantvak. Door vaste planten en siergrassen evenwichtig samen te stellen in hoogte, kleur en structuur ontstaat een hele natuurlijke border of tuin. Op deze manier zijn borders te vergelijken met een groot bloemboeket.

Onderhoudsvriendelijk

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de prairieborders enorm onderhoudsvriendelijk. Dit komt door een combinatie van de juiste soort en de wijze van aanplanten. Doordat we de planten in een speciale prairielava aanplanten krijgt onkruid nauwelijks de kans. Dit reduceert de arbeid met circa 75% ten opzichte van een traditionele border.

Waterhuishouding en biodiversiteit

De prairielava heeft een heel groot waterbergend vermogen, waardoor de borders goed bestand zijn tegen extreme droogte. De beplanting blijft langer bloeien, valt minder uit en besproeien is veel minder nodig. Daarnaast is prairiebeplanting een ware trekpleister voor hommels, bijen, vlinders en andere insecten. Dit zorgt voor een enorme biodiversiteit in de tuin.

Toepassing

Voor de aanleg van prairieborders werken wij graag samen met Lageschaar Vaste Planten. Op basis van ruim twintig jaar ervaring met dit type beplanting hebben ze dertig voorgemengde mengsels ontwikkeld. Hierdoor kiest u zelf kleur, hoogte én planteigenschappen. Maatwerk is natuurlijk ook mogelijk. Prairiebeplanting kan toegepast worden in elke particuliere tuin, maar is ook heel erg geschikt op daktuinen, in bedrijfstuinen en zorgtuinen.

‘Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Wil je een natuurlijke uitstraling in je tuin met nauwelijks onderhoudswerk? Kies dan voor prairiebeplanting!’